Een nieuwe reeks van het Historisch Café Maastricht. Met sprekers, deskundigen en verhalen over het boeiende verleden van deze stad. Met diverse en verrassende invalshoeken. En dat allemaal in de ontspannen sfeer van het historische Pesthuys.
Het Historisch Café Maastricht is dé ontmoetingsplek voor geschiedenisliefhebbers die op zoek zijn naar een boeiende reis door de eeuwen heen.
Volg deze site voor het laatste nieuws over de programmering.
PROGRAMMA:
Programma 21 november:
Tijdens het Historisch Café van 21 november zal de inmiddels bekende Peter Scheele één van de gastsprekers zijn. De titel van de presentatie van Peter luidt: De wonderlijke reizen van drie religieuze voorwerpen uit de kapel van de Nieuwenhof…
Het klooster van de Nieuwenhof behoorde tot één van de vele kloosters binnen de stadsmuren van Maastricht. Ook dit klooster werd na de komst van de Fransen 1796 opgeheven, waarbij alle bezittingen in beslag werden genomen.
In de kapel van het klooster bevonden zich ooit een retabel met beelden, een Mariabeeld en een triomfkruis. Die zijn verspreid geraakt. De vraag is: waar zijn ze nu?
Dat belooft weer een boeiend verhaal te worden.
Erik van Rijsselt werkte mee aan het in 2023 onderzoeksrapport Onvoltooid Verleden – Ontrechting en rechtsherstel van Joodse inwoners in de gemeenten Maastricht, Amby en Heer. De brede opzet, het diepgravende archief onderzoek, het gebruik van het lokale politiearchief, de historische context – zowel nationaal als lokaal – én de juridische context maken dit in opdracht van de gemeente Maastricht opgemaakte rapport uniek. Erik van Rijsselt zal op donderdag 21 november een verhaal komen vertellen over de onteigening van Joods onroerend goed in de gemeente Maastricht (en de voormalige gemeenten Amby en Heer) gedurende de Duitse bezetting, en het rechtsherstel na de bevrijding.
Beeldend kunstenaar Christiane Steffens was tijdens de Historicidagen, afgelopen augustus in Maastricht, uitgenodigd een preview te geven over haar kunstproject ‘de Vrouw P. Regout’, Aldegonda Hoeberechts (1798-1878): een leven in tien schilderijen en tien brieven.
Het thema van de conferentie was ‘Ongedisciplineerde geschiedenis’ en daar is haar project, dat vanaf 29 november in Bureau Europa aan de Boschstraat, Maastricht, wordt tentoongesteld, een sprekend voorbeeld van. De expositie bestaat uit schilderijen en – imaginaire - brieven, die zij aan Hoeberechts heeft geschreven. Er verschijnt tevens een kleine publicatie, die gratis aan de bezoekers wordt verstrekt.
De rol van Aldegonda Regout-Hoeberechts in de glas- en aardewerkfabrieken van Regout is altijd gemarginaliseerd. Zij was de ‘vrouw achter Regout’, maar verdient het naast hem te staan. Christiane Steffens probeert dat op een ‘ongedisciplineerde’ manier te verbeelden.
Tijdens haar presentatie voor het Historisch Café zal zij haar project toelichten, waarbij er ook aandacht zal zijn voor de historische context van het negentiende-eeuwse Maastricht en de rol van vrouwen in die tijd.
Donderdag 5 december
Op donderdag 5 december ontvangen we in het Historisch Café Tijmen van Doorn (Projectleider | BC mOERveld), Jisse van Doorn (Marketing & Communicatie | BC mOERveld), Madeleine Scheeren(Initiator en Educator | BC mOERveld) & Kris Förster (Publiekshistoricus | KFinHeritage). Zij komen de bezoekers van het Historisch Café meer vertellen over BC mOERveld, een uniek project in volle ontwikkeling dat erop gericht is het verleden levend te houden, het heden inzichtelijk te maken en samen vorm te geven aan een duurzame toekomst. BC staat voor zowel ‘Bandkeramiek Centrum’ als ‘Buiten Centrum’ en probeert hiermee de 7.000 jaar oude boerencultuur op de kaart te zetten. Wat de initiatiefnemers telkens weer verbaast, is hoeveel overeenkomsten er zijn tussen het leven van toen en onze toekomst – veel meer dan je misschien zou denken. Tijdens hun presentatie vertellen ze met passie over hun drijfveren, ontwikkelingsplannen en hoe ze de verbinding leggen tussen het verre verleden en de toekomst. Meer informatie over BC mOERveld kun je lezen via: https://www.moerveld.nl/
Donderdag 5 december ontvangen we in het Historisch Café Maastricht Robin Peeters van Mosasaurus Film Productions (https://www.mosasaurusfilm.nl). Robin is documentairemaker en brengt geschiedenis, kunst en cultuur tot leven in zijn films en series. Robin werkt samen met gerenommeerde musea in binnen- en buitenland en omroepen zoals NTR, History Channel en L1.
Met een bijzondere focus op Limburgse verhalen creëerde hij documentaires als 'Dubois - The Quest for the Missing Link' en 'The Bullet Hole of Château St. Gerlach'. Zijn serie 'eXpeditie', over archeologie en geschiedenis voor de jeugd, werd genomineerd voor een Cinekid Award. Vorig jaar werkte hij mee aan Europese afleveringen van de Amerikaanse hitserie 'The Curse of Oak Island'.
Deze avond gaat Robin aan de hand van enkele fragmenten uit zijn films met ons in gesprek over de totstandkoming van zijn werk.
Donderdag 16 januari
Op donderdag 16 januari ontvangen we in het Historisch Café Maastricht de 25-jarige Remco Vrinzen. In het dagelijks leven is Remco werkzaam als jurist natuur- en milieurecht, en is hij fractievoorzitter in de gemeenteraad van Roerdalen namens het CDA. In augustus 2024 studeerde hij cum laude af op de vraag of, en zo ja hoe, Limburg juridisch meer autonomie zou kunnen krijgen. Om vooruit te kunnen kijken, kijkt Remco eerst achteruit. Remco gaat op 16 januari in op de bijzondere staatkundige en staatsrechtelijke geschiedenis van Limburg, en vervolgens bekijkt hij of, mede gelet op de geschiedenis, meer autonomie voor Limburg mogelijk is anno 2025. Hij behandelt verschillende juridische modaliteiten waarin die autonomie gegoten kan worden. Zo bekijkt hij of een onafhankelijk Limburg mogelijk is, of Limburg een land binnen het Koninkrijk kan worden zoals Aruba, of Limburg een status van 'bijzondere gemeente' als Bonaire kan worden gegeven of dat de Provincie Limburg intact kan blijven, maar er op zodanige wijze aan gesleuteld kan worden dat Limburg autonomer wordt.
Historisch Café Maastricht
Datum
19 september 2024 t/m 19 juni 2025